Achiziționarea de pantofi de bicicletă și pedale fără clips este o problemă care este direct legată de înșurubarea corectă a blocurilor de bicicletă la pantofi. Merită să ne amintim că asamblarea necorespunzătoare a blocurilor de biciclete poate duce la dureri de genunchi, probleme la șolduri și glezne.

Vă sfătuim ce blocuri pentru pantofi de ciclism să alegeți și cum să le instalați corect.


Melyik kerékpáros cipőblokkot érdemes választani?


Blocurile de biciclete ar trebui să fie compatibile cu pantofii de ciclism. Sunt întotdeauna incluse în setul cu pedale fără clips. Prin urmare, atunci când alegeți dacă este vorba de pantofi de ciclism sau pedale, ar trebui să țineți cont de potrivirea ambelor.

Producătorii furnizează pedale fără clips cu crampoane care sunt compatibile cu gama lor de pantofi de ciclism. Blocurile de biciclete pot fi achiziționate și separat.

Fiecare brand care oferă pedale fără clips oferă și blocuri de ciclism dedicate acestora. În funcție de producătorul selectat, astfel de blocuri pot avea diferite grade de degajare și, prin urmare, culori diferite. La selectarea blocurilor, totuși, culoarea acestora nu trebuie luată în considerare din punct de vedere estetic, ci parametrii acestuia specificați în caietul de sarcini al produsului.

Culoarea crampoanelor pentru pantofi de ciclism și grade de slăbire de lucru

După cum sa menționat deja, blocurile de biciclete pot diferi în funcție de culoare și, prin urmare, de gradul liber de rulare. Poate fi, printre altele, degajare zero, în două etape, în patru trepte sau în șase trepte. Specialiștii recomandă utilizarea blocurilor care oferă spațiu de lucru.

Fără autorizație de lucru - dedicat profesioniștilor care vor efectua o montare profesională a bicicletei. Nepotrivirea lor în mod corespunzător poate cauza suprasolicitare și durere la genunchi, deoarece capacitatea de rotație a genunchiului este perturbată în timpul ciclului de pedalare. Într-o oră de ciclism, biciclistul efectuează mii de mișcări de flexie și extensie, însoțite de rotație.

Ori de câte ori pedalezi, călcâiul efectuează un minim de rotație - înăuntru și în afară. Prin urmare, pentru amatori și pentru un confort mai mare de rulare, se recomandă alegerea blocurilor de bicicletă care au un grad de spațiu de lucru. Pentru persoanele cu probleme la genunchi, se recomandă alegerea unui spațiu de lucru mai mare.

Blocurile de biciclete sunt, de asemenea, selectate în funcție de destinația lor - diferite vor fi pentru pantofii de drum și diferite pentru pantofii MTB. Vă prezentăm mai jos două modele populare de blocuri de biciclete.


Cleste pentru pantofi MTB


Cleste Shimano SH51 pentru pantofi de ciclism

Bloki rowerowe - shimano sh51

Clemele Shimano SM-SH51 sunt fabricate din oțel negru durabil. Gradul de joc lateral la acest model este de +/- 2 grade.

Clemele permit eliberarea într-un singur sens a pantofului. Se eliberează atunci când călcâiul este împins în lateral. Se monteaza cu doua suruburi. Potrivit pentru majoritatea pedalelor fără clips Shimano - atât pentru turism, cât și pentru MTB. Sunt compatibile cu Click'R.

Cleste Shimano SM-SH56 pentru pantofi de ciclism

Shimano SH56 sunt fabricate din oțel durabil în argint. Principala diferență dintre clemele Shimano SH51 și SH56 este modul în care sunt eliberate. Shimano SH56 oferă posibilitatea de eliberare multidirecțională a pantofilor. Încălțămintea poate fi eliberată de pe pedale, nu doar prin mișcarea călcâiului spre exterior, ci și în alte direcții. Jocul lateral al acestui model este de +/- 4 grade.

Montare cu două șuruburi. Compatibil cu majoritatea modelelor de pedale fără clips Shimano și cu sistemul Shimano SPD. SH56 sunt blocuri recomandate utilizatorilor începători.

Bloki rowerowe - jaki but do jakich bloków ?

Pantofi MTB – au de obicei 4 găuri amplasate una lângă alta.


Cleste pentru pantofi de drum


Blocuri rutiere Shimano SM-SH10 (rosu) sau SM-SH11 (galben), sau poate SM-SH12 (albastru) ce sa aleg?

Bloki szosowe różnice. Różny koloro inny zakres luzu

Blocurile rutiere standard, pe care le primim întotdeauna cu pedalele de drum Shimano, sunt galbene, adică cu cel mai mare spațiu de lucru / interval de mișcare a piciorului +/- 3 grade (6 ° total). Îl recomandăm tuturor și amatorilor care își încep călătoria cu pantofi cu închizătoare, precum și celor care participă la competiții.

Celelalte două culori sunt dedicate cicliștilor avansați care știu ce este bikefitting. Blocurile albastre sunt două trepte cu spațiu de rulare de +/- 1 grad (2 ° în total), iar blocurile roșii nu au spațiu de rulare.

Bloki rowerowe - jaki but do jakich bloków


Cum să poziționezi corect crampurile în pantofii tăi de ciclism?


Poziționarea corectă a blocurilor în pantofii de ciclism necesită corelarea acestui element pe trei planuri:

  • setare blocuri de ciclism față-spate,
  • stabilirea decalajului blocului de ciclism în raport cu brațul manivelei,
  • setarea rotației blocului călcâiului.

Cel mai bine este să obțineți un șablon pentru setarea blocurilor care vă va permite să configurați blocuri profesional într-un timp scurt

Jak ustawić bloki - szablon ustawiania bloków


Cum să setați blocul pentru ciclism față-spate?


Poziționarea blocului pentru biciclete ar trebui să înceapă din planul față-spate. Această setare ar trebui să fie compatibilă cu anatomia piciorului.

Primul pas este găsirea proeminenței osoase care se află între osul metatarsian și osul falangei proximal. Se numește în mod obișnuit haluce sau deget de la picior. Ai nevoie doar de două degete mari sau arătător pentru a simți o asemenea proeminență osoasă. După ce îl găsiți, marcați o urmă verticală în locul ei cu un pix sau un marker.

Apoi, o bucată mică de bandă izolatoare rulată este lipită de picior cu o bandă - în locul în care ați marcat-o anterior cu un pix. Apoi pune-ți o șosetă și pune piciorul în pantoful de ciclism, pentru că blocul urmează să fie atașat.

După ce îți pui piciorul în pantoful de ciclism, poți simți cu ușurință ruloul rulat al benzii prin materialul său. Lipiți o bucată de bandă electrică peste pantof în această zonă. Apoi marcați locul de pe el unde puteți simți ruloul de bandă rulată. Așa este marcată articulația metatarsofalangiană.

Producătorii marchează mijlocul fiecărui bloc. De obicei este o linie verticală ascuțită. La crampoanele tipice MTB, centrul sachetei este considerat a fi exact în centrul găurilor pentru șuruburi Allen. Cu toate acestea, centrul blocului nu trebuie să fie situat direct în cursul desemnat al articulației metatarsofalangiene, la aproximativ 8-10 mm înapoi (spre călcâi), adică în zona fasciei plantare.

Jak ustawić bloki rowerowe ? - Ustawianie względem stopy i punktu wypukłości kostnej


Cum setez decalajul blocului de ciclism în raport cu brațul manivelei?


Următorul pas este să setați decalajul blocului în raport cu brațul manivelei. În acest caz, producătorii lasă de obicei puțin spațiu de manevră. Un astfel de bloc poate fi mutat lateral cu aproximativ 3-4 mm. Inițial, se recomandă setarea offset-ului la zero (în mijloc).

Cel mai bine este să setați poziția țintă a blocului în acest interval în timpul conducerii. Observați că genunchiul nu scapă în nicio direcție în timp ce pedalați. În caz de evadare în interior (la stoc), mutați blocul spre exterior (apropiați pantoful de umărul stocului). Pe de altă parte, dacă genunchii se deplasează spre exterior (departe de stoc), se recomandă deplasarea blocului spre interior (depărtarea pantofului de umărul stocului).


Cum să setați un bloc de ciclism și rotația blocului călcâiului


Ultimul lucru de setat este rotirea blocului călcâiului înăuntru sau în afară. În acest caz, producătorii de blocuri au lăsat mult mai mult spațiu de manevră. Această reglementare este extrem de importantă din punctul de vedere al asigurării unei siguranțe adecvate pentru lucrul articulației genunchiului.

Șabloanele speciale de aranjare a blocurilor pot fi utile în acest caz. Este un suport echipat cu o plasă, datorită căruia este posibil să se determine cu exactitate rotația în pantof. Cum să folosești un astfel de șablon? Atașați blocul cu pantoful la locul marcat pe șablon. Se recomanda pozitionarea piciorului in asa fel incat sa fie usor degetele de la picioare spre exterior, cu calcaiul spre interior.

Acasă, puteți folosi marginea unei mese sau a unui scaun. Așezați tacheta vertical pe margine, țineți-o pe loc și apoi rotiți călcâiul în poziția dorită. Acest lucru poate fi puțin mai dificil decât utilizarea unui șablon special.

Cum verific dacă rotația este setată corect? În timp ce mergeți cu bicicleta, nu trebuie să simțiți nicio tensiune sau suprasolicitare în zona articulației genunchiului. Rotirea corectă permite piciorului să se miște liber.


Montarea crampelor în pantofii de ciclism - ce altceva ar trebui să vă amintiți?


După alinierea crampelor din pantofii de ciclism în cele trei planuri descrise mai sus, strângeți șuruburile. Înainte de a se întâmpla acest lucru, totuși, se recomandă lubrifierea șuruburilor și apoi strângerea lor. Omiterea acestui pas poate duce la deșurubarea lor mai târziu. În plus, se recomandă înșurubarea treptată. Înșurubați ambele șuruburi simetric - rotiți șurubul la stânga, rotiți șurubul la dreapta etc. Pentru blocurile cu mai multe șuruburi (de ex. 4) se recomandă efectuarea secvenței de strângere în cruce.

După ce mergeți cu bicicleta pentru prima dată, verificați dacă șuruburile nu s-au slăbit în timp ce pedalați. De asemenea, este o idee bună să verificați periodic dacă sunt încă strânse din când în când. De asemenea, merită să purtați cu dvs. o cheie la îndemână, care, dacă șurubul se slăbește în timpul conducerii, va permite să fie strânsă în orice moment.

Dacă aveți dureri de genunchi, este recomandat să verificați dacă tachetele sunt poziționate corect. Uneori poate fi cauzată și de o reglare necorespunzătoare a șeii. După achiziționarea de pantofi și pedale noi și după instalarea crampelor, poziția dvs. de mers se poate schimba ușor, ceea ce poate necesita și ajustarea înălțimii șeii.

De asemenea, nu trebuie uitat că tacurile pedalelor fără clips se uzează cu utilizarea. Unele mai încet, altele mai rapide, dar fiecare model se uzează. Prin urmare, este important să înlocuiți blocurile vechi cu altele noi. Uzura se manifestă, printre altele, în probleme cu conectarea sau deconectarea, desprinderi accidentale și clătinarea piciorului pe loc.


Acum știi ce să cauți pentru a instala corect crampurile pentru pantofii tăi de ciclism. Respectarea acestor reguli vă va permite să vă bucurați de ciclism și să evitați durerile neplăcute la nivelul genunchilor.

Bloki rowerowe - jak poprawnie ustawić - dokręcanie



adauga comentariu

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii Vă vom procesa datele în conformitate cuPOLITICA DE CONFIDENȚIALITATE-ul nostru.