Căștile de biciclete au stârnit întotdeauna sentimente contradictorii în opinia publică. O parte pledează în favoarea adăugării echipamentului în cauză la echipamentul obligatoriu al biciclistului. Oponenții se ceartă despre confortul redus al mersului cu o cască de bicicletă și despre disponibilitatea de a decide asupra sănătății tale. Cu toate acestea, modelele moderne sunt cea mai bună formă de protecție împotriva unui accident pe drum. De ce ar trebui să folosești căști de bicicletă?

Căști de bicicletă în matriță - tehnologie în practică

O cască standard de bicicletă este formată din patru elemente, conform standardului UE de siguranță EN 1078. Acestea sunt:

  • Coajă
  • Căptușeală de protecție
  • Covor confortabil
  • Curele de prindere cu dispozitiv de fixare

Casca de bicicletă produsă în prezent pentru copii și adulți este realizată din spumă EPS în așa-numita tehnologie in-mold. În acest caz, carcasa exterioară a căștii dure este lipită permanent de spuma EPS de polistiren expandat, care se mototoliște în timpul impactului. Casca de bicicletă in-mold este echipată cu o structură mai durabilă, ceea ce se traduce prin capacități de protecție mai mari. Cu toate acestea, avantajele acestei tehnologii nu se opresc aici. Casca de biciclete in-mold se caracterizeaza prin greutate redusa, ceea ce este crucial pentru un confort optim in timpul mersului.

Cu toate acestea, pe piață sunt adesea vândute căști de biciclete contrafăcute în formă.

La efectuarea unei achiziții, este obligatoriu să verificați aprobările și certificatele de siguranță. O anumită soluție va fi achiziționarea unui model de la un producător de renume.

Productie casti de biciclete in matrita

Procesul de fabricație al unei căști de bicicletă în matriță începe cu plasarea unei bucăți subțiri de plastic într-o matriță și fixarea acesteia pe suprafață. În pasul următor, în matriță se adaugă bile de polistiren. Prototipul de spumă EPS este injectat cu abur sub presiune, care îl extinde în forma matriței. Conexiunea îmbunătățită a celor două elemente este influențată și de încălzirea cu abur a carcasei de plastic.

Procesul inovator de producție al căștii de bicicletă în matriță face ca spuma EPS să umple fiecare spațiu disponibil al carcasei. Producătorii includ adesea protecție suplimentară sub formă de nailon, plastic și chiar inserții metalice.

Cască în mucegai - de ce merită?

technologia in-mold - co to jest ?

În prezent, există două tipuri de modele de căști care domină piața accesoriilor pentru biciclete. Varianta de bază constă dintr-o căptușeală de spumă lipită cu bandă sau adeziv pe o înveliș exterioară tare. O cască standard pentru bărbați sau femei este mai grea și mai puțin respirabilă.

În matriță, căștile se caracterizează printr-o calitate sporită a manoperei în raport cu modelele lipite. Tehnologia utilizată în producție nu se traduce prin siguranță generală și o mai bună protecție împotriva impactului. În ciuda acestui fapt, căștile de bicicletă în formă de formă sunt mai ușoare, mai puternice și mai respirabile. Conexiunea durabilă a spumei EPS și a carcasei merge, de asemenea, mână în mână cu o rezistență peste medie la crăpare sub influența impactului extern.

Căști de biciclete MIPS - inovație suedeză

Czy warto mieć kask z mips - badania testy

Tehnologia MIPS a fost dezvoltată de oamenii de știință suedezi în 2001. Hans von Holst de la Institutul Karolinska din Stockholm a decis să înceapă cercetările biomecanice după observarea pe termen lung a modului în care sunt fabricate căștile. El a remarcat pe bună dreptate că testele de siguranță evaluează echipamentul pe baza impactului vertical. În ciuda acestui fapt, majoritatea accidentelor vasculare cerebrale au loc în unghi, exercitând o forță de rotație asupra creierului.

Pentru a răspunde acestei nevoi, compania suedeză MIPS AB a dezvoltat o construcție a unei căști de bicicletă bazată pe capacitățile de protecție ale corpului uman. Până în 2017, au fost vândute peste cinci milioane de exemplare, ceea ce confirmă succesul peste medie al mărcii.

Ce este o cască de bicicletă MIPS?

Casca de bicicleta MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) este echipata cu un strat suplimentar de protectie, situat intre captuseala interioara moale si carcasa tare. Inserțiile interne din modelele disponibile pe piață sunt realizate din plastic policarbonat galben. Această tehnologie protejează capul în timpul rotației. Din acest motiv, căștile MIPS sunt cea mai bună formă de protecție împotriva rănilor de impact în unghi, conform observațiilor anterioare ale unui cercetător suedez.

În cazul unei coliziuni, inserția aderă stabil de cap. Carcasa exterioară se mișcă într-un anumit interval, protejând activ împotriva efectelor unui accident. Stratul de frecare redusă încorporat permite 10-15 mm de mișcare relativă în toate direcțiile. Casca de bicicletă MIPS reduce mișcarea de rotație realizată în caz de accident prin redirecționarea forțelor și energiei.

Căști MIPS - de ce merită?

Căști MIPS ele garantează cu siguranță o protecție mai mare împotriva rănilor cauzate de coliziunile în unghi. Creierul uman rămâne deosebit de sensibil la mișcarea de rotație, ceea ce susține soluția discutată. Sistemul MIPS protejează împotriva deteriorării sistemului nervos central prin răspândirea sarcinii pe o zonă mai mare a căptușelii căștii.

De la începuturile sale, MIPS a efectuat aproape 20.000 de teste ale modelelor sale. Conform rezultatelor cercetării, căștile pentru biciclete MIPS pentru femei și bărbați sunt mai bune decât alternativele fără acest strat protector. Cuvintele brandului sunt confirmate de o entitate independentă, Swedish Insurance Gum Folksam.

Mai multe modele căști de biciclete cu tehnologie MIPS

Căști pentru biciclete Koroyd - structură în fagure

Pe lângă modelele MIPS și in-mold, pe piață există și căști de biciclete Koroyd. Structura tehnologiei discutate seamănă cu o grămadă de paie de băut lipite sau cu un fagure. Koroyd este în primul rând mai ușor și mai respirabil decât modelele tradiționale. De asemenea, absoarbe mai multă energie decât spuma EPS atunci când cade.

Absorbția instantanee a energiei este prima trăsătură distinctivă a tehnologiei Koroyd. Tuburile sudate se comprimă la impact, minimizând energia transferată către cap. Structura folosita in productie este formata din 95% aer, ceea ce se traduce printr-o greutate redusa a casca de bicicleta pentru copii si adulti. Din cap este evacuat aer cald, lucru pe care îl veți aprecia mai ales în zilele caniculare.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Koroyd (@koroyd)

O cască de bicicletă adaptată suprafeței și stilului de mers

O cască de bicicletă pentru copii și adulți ar trebui, de asemenea, selectată în ceea ce privește suprafața preferată și stilul de mers. Majoritatea consumatorilor aleg în mod eronat modele universale, neacordând prea multă atenție designului și nuanțelor copiilor individuale. Cele mai populare tipuri de căști pentru biciclete includ:

Cunoașteți specificațiile modelelor individuale!

Casca MTB - cea mai buna pentru drumetii off-road

Preferi să călărești în pădure, munți sau alte terenuri denivelate? Pariezi pe Casca de bicicleta MTB, cu o construcție sporită față de modelul clasic de drum. În acest caz, veți primi o vizor alungit care vă protejează împotriva soarelui și a ramurilor care pândesc pe traseu.

Căștile MTB includ și modele integrale, menționate în lista de mai sus. Modelele FF sunt recomandate în primul rând pasionaților de tipuri extreme de ciclism montan, care includ, printre altele, la vale. Căștile integrale au o structură extinsă care protejează maxilarul călărețului în caz de cădere. Carcasa exterioară este realizată din materiale rezistente, mult mai grele decât modelele clasice de drum. Daca sunteti in cautarea unui model mai usor de casca FF, indreptati-va atentia catre modelele full face light. În producția acestor modele, se folosește o cantitate redusă de material, ceea ce se traduce printr-o greutate mai mică a echipamentului.

O cască de șosea este cea mai comună alegere a bicicliștilor

Cu toate acestea, rămâne cea mai populară alegere cască clasică de drum. Aerodinamica optimă vine în prim plan aici. Modelele rutiere se concentrează și pe greutatea redusă, ceea ce nu reduce confortul condusului de zi cu zi. Acest tip de cască va fi alegerea potrivită pentru majoritatea bicicliștilor.

Ce este o cască bună de bicicletă?

Fiecare cască de bicicletă mărește siguranța rutieră? Răspunsul pare evident. Cu toate acestea, atunci când faceți o achiziție, merită să cunoașteți caracteristicile celor mai bune modele. Producătorii moderni se străduiesc în primul rând pentru un raport optim greutate-rezistență. O cască ușoară de bicicletă poate cântări chiar și mai puțin de 200 g.

Când te uiți la cele mai bune modele, nu poți ignora tehnologiile in-mold și MIPS discutate mai sus. Indiferent de stilul de condus preferat și tipul de suprafață, aceste căști vă vor oferi cea mai bună protecție posibilă.

Când montați o cască de bicicletă, acordați atenție potrivirii corecte la cap. Majoritatea modelelor de pe piata sunt echipate cu un inel interior. Circumferința acestuia poate fi reglată liber cu ajutorul butonului situat în spate. O cască bine montată trebuie să stea ferm pe cap, indiferent de cureaua prinsă sub bărbie. Marginea frontală ar trebui să înceapă direct deasupra liniei sprâncenelor, asigurând în același timp vizibilitatea 100% a drumului.

Numărul corect de orificii de ventilație este, de asemenea, important. Respirabilitatea modelului selectat este importantă mai ales în timpul orelor lungi de călărie.

Căști de bicicletă - de ce merită?

Căștile pentru biciclete reduc riscul de rănire cu 48%. Probabilitatea de vătămare gravă este redusă la minimum cu până la 60%. Aceste date confirmă complet corectitudinea purtării căștilor de bicicletă.

Modelele moderne realizate în sistemele in-mold și MIPS se disting prin greutatea lor deosebit de redusă. Circulația cu o cască de bicicletă nu este asociată în prezent cu un confort redus de condus, sporind în același timp nivelul de siguranță în timpul mersului.

O cască de bicicletă protejează nu numai împotriva rănilor capului și coloanei vertebrale. Când călătoriți în căldură, vă protejați de efectele nocive ale soarelui, reducând riscul de accident vascular cerebral. Când mergi cu cască, nu trebuie să iei cu tine o șapcă sau o pălărie.

Mersul cu cască echivalează cu promovarea obiceiurilor bune. Educând alți bicicliști, și mai ales copiii, vă pasă de siguranța tuturor utilizatorilor drumului.

Vezi intreaga oferta de casti de biciclete ->

adauga comentariu

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii Vă vom procesa datele în conformitate cuPOLITICA DE CONFIDENȚIALITATE-ul nostru.