Ca biciclist, trebuie să ai grijă la obstacolele de pe drumuri, piste de biciclete și să ai grijă de copiii, de exemplu, care merg cu tine. În plus, nu poți prezice ce vor face alți utilizatori ai drumului. Un moment de distragere a atenției și cazi la pământ, de multe ori cu mare viteză și forță. Dacă ai avea o cască cu tehnologie MIPS, ar fi fără comoție cerebrală și alte câteva răni...

De ce trebuie să-ți iei o cască de bicicletă potrivită? În timp ce mergi cu bicicleta, te așteaptă diverse pericole pe tine, rudele sau prietenii tăi. Obstacole de teren, căderi prin ramuri, borduri, pietre - leșin. Un moment de neatenție și te lovești cu capul de o suprafață dură. La fel vi se poate întâmpla la o coborâre de munte sau pe drum cu o viteză uriașă de până la 80 km/h. „Sunt atent la drum, conduc cu grijă... și de ce să sperii pe cineva?” Numai că pe drum nu ești doar singur.


Dacă ar fi numai de tine... dar nu în totalitate de tine


Potrivit datelor Sediului Poliției Poloneze, în 2017 au avut loc 1.329 de accidente ca urmare a neacordării de prioritate vehiculelor cu două roți de către mașini. Din păcate, 9 bicicliști au murit din cauza aplicării dreptului de trecere, iar restul au suferit răni ușoare sau mai grave. 42 de bicicliști au murit din cauza ajustării inadecvate a vitezei sau a unei manevre incorecte de depășire. Aceleași manevre ale autovehiculelor au dus la peste 400 de accidente în care au fost implicate vehicule cu două roți, iar statisticile sunt mult mai multe. Evadarea incorectă, ocolirea, mersul înapoi sau lipsa unei distanțe adecvate față de biciclist înseamnă încă câteva zeci de morți și câteva sute de răniți.

Statistici înfricoșătoare, nu?! Atât de mult dezastru pentru alți utilizatori ai drumului... Fiecare dintre aceste accidente a dus, de exemplu, la fracturi ale membrelor, coastelor, bazinului șoldului, leziunilor coloanei vertebrale. Adesea, acestea sunt schimbări care pot fi vindecate, dar nu leziuni ale creierului. Comoția puternică, modificările ireversibile ale țesutului cerebral și, în consecință, pareza membrelor, retardul mintal, fracturile craniului sunt adesea foarte greu de tratat (reabilitare pe termen lung) sau imposibil de vindecat leziunile. O cască de bicicletă MIPS le poate preveni.


Tehnologia MIPS - ce este?


Știți deja de ce protejează o cască de bicicletă și în ce circumstanțe. Cu toate acestea, casca în sine nu este adesea suficientă. Un model obișnuit va acoperi parțial coroana, craniul și va amortiza impactul. Cu toate acestea, se poate mișca, cădea sau rupe. Când vă rostogoliți și vă loviți din nou capul pe o suprafață dură fără acoperire, riscul de supraviețuire este redus cu 85%.

MIPS (MULTI-DIRECTIONAL IMPACT PROTECTION SYSTEM) este un sistem de protecție la impact multidirecțional. Sistemul se bazează pe un design special al căștii de bicicletă care izolează carcasa superioară de căptușeala interioară moale. Ambele părți nu se influențează direct reciproc. În timpul unui impact sau frecare, carcasa percepe imboldul și se mișcă ușor, ajustându-se astfel la tipul de impact. Partea interioară rămâne în poziție, împiedicând mutarea căștii și expunând zonele sensibile. Acest lucru este deosebit de important în cazul lovirii repetate a capului cu pământul, lovirii oblice sau căderii la un unghi mare - o coborâre abruptă sau o cădere de la înălțime.

Czy warto mieć kask z mips - badania testy


Ce se întâmplă cu capul tău într-un accident?


Dacă cazi de pe bicicletă la pământ, faci ceva ce nu știi... întorci capul. Aceasta este o informație extrem de importantă, pentru că o faci instinctiv și de fiecare dată, chiar și atunci când lovești o mașină sau un obstacol. Nu ataci frontal cu fruntea, ci eviți amenințarea. În prezent, căștile protejează de obicei împotriva unei lovituri drepte, dar nu întotdeauna împotriva diagonalei - în unghi, în lateral. Și acolo capul este foarte sensibil, pentru că craniul acoperă cel mai puțin creierul. Nu numai că dezvăluii locurile sensibile în mod intuitiv, dar și le lovești de multe ori ca urmare a inerției. O cască obișnuită cade și are loc o tragedie...

Tehnologia MIPS absoarbe impactul lateral prin carcasă. Nu există o deplasare excesivă și rapidă a capului și a creierului, care protejează organul sensibil de șoc. Marca Giro - un producător binecunoscut și reputat de căști pentru biciclete, subliniază că modelele lor protejează împotriva mișcării de rotație prin reducerea forțelor de rotație. Uimitor, nu-i așa? Și acest lucru este dovedit științific...

Kask z MIPS czy warto - obraz ruchu rotacyjnego

MIPS  czy warto kupić / miec - porównaniue kasków z i bez MIPS badanie test laboratoryjny


Calitatea căștilor de biciclete MIPS este confirmată de teste


Unul dintre cele mai renumite și avansate laboratoare de tehnologie Testfakta, SP Sveriges Tekniska Forskningslaboratorium din Borås, Suedia, a testat căști cu marca MIPS, printre altele Giro, Bell sau Lazer. Căștile de biciclete cu și fără tehnologie MIPS sunt așezate pe cinci manechine.

După testul de coliziune a fost analizată deformarea țesutului cerebral. Cu cât deformarea, modificările țesutului cerebral sunt mai mari, cu atât sunt mai mari șansele de comoție și alte leziuni. Studiul a arătat că căștile pentru biciclete MIPS au redus încordarea țesutului cerebral de 4 ori. Acum știi ce este MIPS, cum funcționează, împotriva ce protejează...


Cum să potriviți o cască de bicicletă MIPS și unde să o căutați?


Aici, nu vă faceți griji pentru stoc, deoarece punctele de distribuție autorizate precum magazinele de biciclete au service profesionist care vă va ajuta să reglați dimensiunea căștii, profilul și scopul acesteia. Personalul va va sfatui cu privire la marimea perfecta, va indica cea mai buna casca de bicicleta pentru barbati, casca de bicicleta pentru femei sau casca de bicicleta pentru copii. Un dealer cu experiență va recomanda o cască de bicicletă MTB bună sau o cască de bicicletă de oraș. Dacă preferați să-l verificați...

Tine minte! Casca trebuie să se potrivească perfect, așa că alege mărimea potrivită măsurându-ți capul cu un centimetru la 1 cm deasupra urechii și tâmplă sau folosește descrierea producătorului. Unele modele au o tehnologie specială de auto-fit cu tensiune reglabilă pe elementul mobil, așa că citiți cu atenție specificațiile căștii specifice.

Este tehnologia MIPS funcțională și utilă? Mai degrabă o întrebare retorică, pentru că, după cum arată statisticile din introducere și studiile științifice, accidentele în care sunt implicați bicicliști sunt numărate în mii, iar rănile acestora sunt destul de extinse... Căștile de bicicletă de la sine cresc șansele de a supraviețui unui accident cu 85%. Căștile de bicicletă MIPS reduc și mai mult riscul căderii pe cap cu un factor de patru... ceea ce vă permite să reveniți la viața normală, la mobilitate deplină și, uneori, să ieșiți dintr-un accident grav fără răni majore.


Dacă doriți să vedeți despre ce vorbim, consultați oferta noastră de mai jos

adauga comentariu

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii Vă vom procesa datele în conformitate cuPOLITICA DE CONFIDENȚIALITATE-ul nostru.